vzw Lidwina

Onze Missie

We zijn een groep enthousiaste vrijwilligers die onder de leiding van dr. Medaer programma’s ondersteunt die tot doel hebben de ziekte KONZO in Kahemba te voorkomen en de patiënten een waardig bestaan te geven.

vzw Lidwina bestaat sinds 1999 en bekommerde zich aanvankelijk om het lot van personen met MS in Vlaanderen. Later werd het probleem van KONZO in Kahemba ook een van de aandachtspunten. Sinds dit jaar ligt de focus van de vzw Lidwina volledig op het bestrijden van KONZO in Kahemba.

In 2010 werd Dr. Robert Medaer door de Soers de la Divine Providence in Congo uitgenodigd om de ziekte KONZO te bestuderen en zo mogelijk te verhelpen.

Al snel bleek dat er geen behandeling is voor KONZO. Wel kan de ziekte voorkomen worden en zelfs helemaal uitgeroeid worden als er de juiste aanpak is. Als er geen nieuwe gevallen meer bijkomen stopt de ziekte vanzelf. In enkele Afrikaanse landen is dit reeds gelukt.

Sinds 2015 us de missie van vzw Lidwina dan ook het uitroeien van KONZO in Kahemba. Hiervoor dient de extreme armoede aangepakt. Het inkomen van de mensen in Kahemba is minder dan 1 $ per dag, gezinnen verdienen ongeveer 2,5 $ per week, 50% van de kinderen sterft voor ze vijf jaar zijn, bij een op de vijftig bevallingen sterft de moeder.

Onderwijs, medische zorg en transport zijn de belangrijkste uitdagingen voor de 750.000 inwoners van de provincie Kwango in de D.R. Congo.

vzw Lidwina is erkend door de Belgische overheid om ontwikkelingswerk te doen in Congo.

 

Kinderen met Konzo krijgen een gratis maaltijd op school.